Misschien herken je het wel dat je gaat vergelijken met de ander en merkt dat de ander soepeler is, schijnbaar makkelijker in de houding komt,... En dat kan confronterend zijn.
Maar yoga gaat niet over het hebben van een lenig lichaam. Wel helpt yoga om de houding juist uit te voeren, evolutie te ervaren, alsook het effect van een houding te ervaren. Zo kan je gaan opmerken dat je soepeler wordt, dat je energie gaat stromen, dat de gedachten stoppen,...
En dus ja je zal ontdekken hoe je door het beoefenen van yoga wel degelijk soepeler (of minder stram) wordt.
Yoga gaat niet over hoe ver je kan voorover buigen, maar wel hoe je evolueert en wat je leert en ervaart op de weg daarnaartoe.
staande voorwaartse buiging
Als voorbeeld van een houding nemen we even de staande voorwaartse buiging. Veel belangrijker dan hoe ver je hierin komt (al of niet bij je tenen komen,...) is het belangrijk om deze houding veilig uit te voeren zonder je onderrug te gaan overbelasten.
even reflecteren - yoga als de link met je dagelijks leven
En dit geeft al meteen een eerste reflectie: hoe ga jij om met een uitdaging in je leven?
Door hier even bij stil te staan kan je misschien patronen herkennen die zich ook in het dagelijks leven manifesteren. En in de yoga beoefening kan je dan misschien wel oefenen om het eens anders te doen.
de juiste uitvoering
Toch nog even terug naar de staande vooroverboog. In deze houding kan het goed zijn om de benen niet helemaal te strekken, maar de knieën dus zachtjes gebogen te houden, dit helpt om de onderrug te ontlasten.
Als je last hebt van teveel druk in het hoofd of de ogen kan het belangrijk zijn om sneller uit de houding terug te komen.
Als je niet helemaal naar voor kan buigen zijn er meestal ook aanpassingen, zoals bevoorbeeld de halve vooroverboog, waarbij je de handen op de knieën houdt.